Biztonsági rendszabályok az Európa hajón

Teendők lékesedés esetén

Hajónk az egész kontinens legmagasabb építésű folyami hajója, ami azt jelenti, hogy extrém árvízi helyzetet kivéve, és a Duna átlagos vízmélységeit figyelembe véve, egy lékesedés esetén a napozófedélzet, és a felső termek nem kerülhetnek víz alá.
Ilyen helyzetben az alsó termekből a felső szintekre kell felmenni.

Ha a sérülés nagyobb mértékű, akkor sor kerülhet a hajó elhagyására, ami minden esetben a kapitány egyszemélyi döntése.

A menekülési útvonalakat az ajtók fölött, és a folyosók elágazásánál zöld színű táblák jelzik.
Ezek a táblák teljes áramkimaradás esetén is világítanak.

A mentőmellényeink a nagyteremben a baloldali 2 lépcső alatt vannak elhelyezve, összesen 750 darab. A napozófedélzeten lévő sárga színű mentődobozokból 40 darab van, egy darab hat ember súlyát bírja el.

Vízbőlmentés esetére 10 darab mentőgyűrűnk van, ebből 8 darab található az utasok által is használható területen, 4 db a napozófedélzeten, 4 darab a sétafedélzeten.

Tájékoztatás a tűzvédelmi rendszerekről

Minden tűzeset megoldásának a kulcsa, a lehető leggyorsabb észlelés. Hajónk tűzvédelmi szempontból 8 szekcióra van felosztva, ebből 4, az utasok által használható terület.

A nagyterem 660 nm-én 26 db érzékelő van elhelyezve, a két emeleti teremben 6-6 db, valamint a folyosón öltözőkben, mosdókban összesen 5 darab.

Ha ezen érzékelők bármelyike tüzet észlel, riasztócsengő szólal meg a hajó összes helységében. Ezzel egyidejűleg a rendszer a tűz helyét a parancsnoki hídon, illetve a tűzjelző központban.
Ha a tűz kis kiterjedésű, kézi tűzoltó készülékeket használunk.
A nagyteremben nyolc, a felső termekben 4-4 6 literes haboltó készülékünk van.

Nagyobb kiterjedésű tűz esetére 2 db tűzoltó szivattyú áll rendelkezésünkre.
Teljesítményük 52000 liter/ óra. A hajón 10 tűzcsap található, amelyek úgy vannak elhelyezve, hogy a hajó minden egyes pontját, a szabványos 25méteres tömlővel legalább 2 csapról el tudjuk érni.

Az érzékelőket és a tűzoltó készülékeket rendszeresen szakszervizzel ellenőriztetjük.